Start-Up Nation: Guvernul nu va mai lansa un astfel de program în 2020. Ce se întâmplă cu plățile din urmă

Start-Up Nation: Guvernul nu va mai lansa un astfel de program în 2020. Ce se întâmplă cu plățile din urmă

Dacă nu era destul de clar până acum, ministrul Economiei a precizat că nu va mai lansa în anul 2020 o sesiune a programului Star-Tech Innovation, cel care ar fi urmat să înlocuiască vechiul program Start-Up Nation, prin care se acordau fonduri nerambursabile de câte 200.000 lei unor firme noi. Mai sunt, însă, plăți de făcut pentru aplicanții din programul Start-Up Nation 2018-2019.

Virgil Popescu a spus că statul nu poate finanța noi afaceri în perioada pendemiei coronavirus COVID-19.

„Da, avem în plan să începem Start-up, vorbim despre Star-Tech. Vorbim de companii care să foloseasca tehnologii noi. E greu să deschizi o companie în pandemie. Poate lumea s-a întrebat de ce nu dăm drumul la Start-up. Nu putem da bani unor companii care ar trebui să se dezvolte in mediu normal, nu în pandemie. După ce trece pandemia lansăm Start-up”, a spus miercuri ministrul Economiei, răspunzând unei întrebări.

Practic, în anul 2020 este imposibil ca actualul guvern să lanseze o sesiune a programului de stat pentru startup-uri.

Reamintim că programul Start-Up Nation a fost lansat de fosta guvernare, PSD, în două ediții, una în 2017 și alta în 2018-2019.

La începutul anului 2020, Guvernul PNL a pornit cu un buget de stat care prevedea credite de angajament de 1 miliard de lei pentru un prezumtiv nou program Start-Up Nation. Creditele de angajament ar fi ajuns pentru 5.000 de firme, la o finanțare de câte 200.000 de ei, dar pentru a pune efectiv banii în buget aceste credite de angajament ar fi trebuit transformate n credite bugetare prin rectificare bugetară. Între timp, a venit pandemia coronavirus COVID-19, iar programul a fost uitat.

Pe 1 iulie 2020, Guvernul a publicat un Plan de național de investiții, care cuprindea și un nou program, Star-Tech Innovation cu accent pe startup-uri de tehnologie, care să înlocuiască vechiul Start-Up Nation.

Iată însă că nici acest program Star-Tech Innovation nu se va mai deschide în anul 2020.

Start-Up Nation din Parlament – o lege pe hârtie

Între timp, PSD a inițiat în Parlament o lege care modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 10/2017 prin care s-a instituit vechea schemă de finanțare Start-Up Nation.

Noua lege 218/2020 a fost promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial în 29 octombrie 2020. Numai că aceste programe de finanțare sunt aplicate de Guvern, nu de Parlament. Iar în lipsa unei surse de finanțare, practic programul Start-Up Nation din legea inițiată de PSD și publicată în Monitorul Oficial în octombrie 2020 nu se poate practic aplica.

Share this post