Viitor angajat sau viitor antreprenor

Viitor angajat sau viitor antreprenor

Se presupune că școala este – generic spus – acea perioadă din viaţa unui tânăr în care (aşa cum atât de clişeistic se spune) se pregăteşte pentru viaţă. În timp ce profesorii sunt acei oameni care interacţionează cu studenții în acest context al şcolii pentru a realiza pregătirea pentru viaţă. Ne învață școala să fim niște mici roboței care execută comenzi? Ne învață să fim antreprenori, să fim creativi și pregătiți de a dezvolta idei?

Formați să devină angajați sau antreprenori?

Singura modalitate prin care poti sa te asiguri ca ai oameni pregatiti pentru joburile viitorului este educarea lor inca de pe bancile scolii sau ale facultatii in „spiritul” viitorului, cu gandul la joburile din viitor. Sistemul educational din prezent este pregatit sa asigure aceasta formare, desi multi nu ii dau nicio sansa.

Nu e vorba despre cat de buni sunt profesorii sau cat ii platim ca sa vina la catedra. E vorba despre implicare si despre idei, despre planuri puse in acord cu ce va fi nevoie pe viitor. Scoala din prezent pregateste elevii si studentii pentru joburi pe care s-ar putea sa nu le mai avem in curand.

 

Abilitatile „soft”, de relationare cu oamenii din jur vor fi foarte importante. In 2020 cea mai cautata si mai ceruta abilitate de la orice fel de angajat este urmatoarea: rezolvarea problemelor complexe. Doar prin invatare sociala si emotionala putem ajunge la acest deziderat. Trebuie incurajat studiul individual, colaborarea este importanta si ea, dezvoltarea unor abilitati se poate face doar asa. Incurajarea unei gandiri cat mai „deschise”, cautarea unor solutii care sa nu implice foarte multa lume, sa fii in stare sa iei decizii singur si sa fie cele bune.

Incurajarea profesorilor sa vina cu inovatii in predare. Profesorii ajung sa fie cei mai influenti oameni din viata elevilor sau a studentilor, dupa parinti. Toti profesorii care isi incep cariera in acest an vor influenta cu siguranta si copiii din 2050. Profesorii sunt deja implicati in multe programe de formare si de perfectionare, care ii pregatesc treptat pentru un alt mod de predare.

Încă din ultimele decenii, s-a observat că oamenii acordă o valoare mai mare inovațiilor, ceea ce duce la creșterea numărului de companii startup de la an la an. Acest lucru se datorează faptului că lumea se schimbă rapid odată cu avansarea tehnologiei. De asemenea, a rezultat concurența între companii. Acum, dacă întreprinderea dorește să stea în concurență cu alte întreprinderi, ar trebui să aducă ceva nou în produsele lor.

Urmărind oameni de succes și diverse afaceri, ne putem da seama că un antreprenor este un om care vede altfel viața și acceptă provocările. Un antreprenor dorește să facă bani fără doar și poate, dar în același timp își pune cunoștințele și dorința de a acoperi anumite nevoi din societate. Un antreprenor lucrează 24/24 dacă nu știe să planifice, organizeze și gestioneze o afacere. Un antreprenor care eșuează continuu este acela care nu testează și cercetează înainte de a porni o afacere. antreprenorii de succes sunt aceia care fac din plăcere și cu pasiune ceea ce fac! Deseori, cele mai mari business-uri se nasc din pasiuni.

Angajat vs antreprenor

Este bine să fii ce simți tu că vrei să fii. Dacă personalitatea te face să vrei să fii mereu acela care acceptă cele mai grele teme, te oferi mereu să fii organizator sau șeful de grupă, atunci poate te îndrepți spre o carieră în antreprenoriat. Îți place să lucrezi în echipă, să dezvolți idei, să comunici și nu doar să cauți pe internet ce spun alții, atunci poate te îndrepți spre antreprenoriat. Ai o pasiune pe care o cunoști extrem de bine și oamenii îți apreciază cunoștințele? Atunci poate ar fi momentul să încerci să o monetizezi, transformând-o într-o afacere.

 In jungla corporatiilor, supravietuieste cel mai adaptat la mediul respectiv. Daca nu esti cel mai destept, cu cele mai multe conexiuni sau persoana cea mai muncitoare din departamentul tau, esti blocat la prima treapta a scarii. Prin urmare, angajatii sunt amenintati de cei care sunt mai destepti decat ei. Ei vad persoanele mai inteligente ca pe o concurenta. Antreprenorii angajeaza acei oameni. Ei stiu ca fara o echipa buna afacerea lor va esua. Nu trebuie sa fii un CEO al unui startup sau sa ai propria ta afacere pentru a fi antreprenor insa spiritul antreprenorial este cel care atrage succesul.

Dacă ești persoana care are nevoie de îndrumare, nu îți place să te implici prea mult și îți place să ai cerințe clare, având aversiune față de risc și provocări, atunci probabil ești pregătit să fii angajat. Venitul stabil pe care ți-l oferă o firmă este foarte important. Fiecare știe mai bine ce obiective are și ce fel de viață duce. Nu este nicio problemă în a fi angajat!

Atunci când discutâm despre construirea unei cariere, ne aflăm în faţa unui obiectiv deja stabilit, pentru care persoanele în cauza îşi dedică timpul, fie din pasiune, fie din dorinţa de a promova şi de a obţine un statut de nivel ridicat în plan socio-economic. În situaţia în care oamenii acordă carierei mai mult timp şi atenţie din plăcere sau pasiune, obiectivele profesionale se află în consens cu cele personale, iar efectele conduc la performanţe ridicate, motivaţie, un grad înalt de încredere. Toate aceste aspecte polarizează asupra vieţii în general, inclusiv a vieţii de familie.

Succesul îmbracă o multitudine de forme şi poate fi atins în toate domeniile. Întrucât oamenii sunt unici şi diferiţi, percepţiile pe care le au despre viaţă sunt şi ele unice, prin urmare şi nevoile şi obiectivele pe care şi le propun sunt unice şi îmbracă domenii diverse. Succesul se poate măsura în egală măsură fie într-o carieră de management, fie în plan artistic, fie într-o meserie indiferent că vorbim de statutul de angajat sau de statutul de antreprenor.

.Întocmit,

Florentina Tache

Responsabil feedback, angajabilitate și piața muncii

Share this post


ankara bayan masaj bursa bayan masöz istanbul masöz